Özel Güvenlik İle İlgili Bilgiler

Eğitim bittikten sonraki birbirini takip eden dört sınava girme hakkı vardır. Burada önemli olan herhangi bir nedenle sınava girilmemesi veya sınav ücretinin yatırılmaması halinde de sınav hakkının kullanılmış kabul edileceğinin bilinmesidir.

Sınav ücretleri, kurumumuz tarafından sınavdan yaklaşık bir ay kadar önce bankaya yatırılır.

Eğitimini tamamlayan adayların, sınav ücretleri zamanında ilgili bankaya yatırmazlarsa sınava giremezler ve bir sınav hakı kullanılmış sayılır.

Sınav ücretini yatıran adayların sınava girecekleri adresler, sınavdan önceki 7-10 gün içerisinde belli olur.

Adaylar sınav giriş belgeleri kurs merkezinden alırlar, belgeler adrese gönderilmez. Sınava girebilmek için sınav giriş belgesi ile birlikte ehliyet veya nüfus cüzdanı götürülmesi unutulmamalıdır.

Silahlı adayların sınav belgelerinde, yazılı sınav yeri ve atıştan sınav olacakları tarih belirtilir. Yazılı sınava giren silahlı adaylar, atış sınavına da aynı sınav belgesi ve kimlikle gireceklerinden sınav giriş belgesini kaybetmemeleri önemlidir.

Atış sınavı esnasında gözetmelerin talimatlarına tam riayet önemlidir. Hedef kağıdındaki siluete isabet eden her atış 10 puan değerindedir. Atış yapılan silahla ilgili sonradan belirtilecek kusurlar dikkate alınmayacağı için silahla ilgili olumsuz bir durum varsa anında gözetmene bildirilmelidir

Silahlı adayların yazılı sınav süresi 150 dakika (iki buçuk saat), silahsız adayların süresi 120 dakikadır (iki saat).

 Gerek silahsız temel bölüm, gerek silah sorularında yanlış doğruyu götürmediği için net hesabı yapılmaz. Dolayısıyla bütün sorular cevaplanmalı ve cevap kâğıdı boş verilmemelidir.

Temel bölümdeki 100 sorunun her biri 1 puan, silah yazılısında her sorunun değeri 2 puan, uygulama sınavındaki isabetli atışların her biri 10 puan üzerinden değerlendirilir.

 Silahlı/silahsız fark etmeksizin temel bölümdeki 100 soru ortak sorulur. Sınav; A-B şeklinde gruplara ayrılsa da 100 soru birebir aynı olup sadece soru numaraları değişiktir

Yazılı sınav saat 10.00’da başlar, ama 09.00’da sınav yerinde olunması tavsiye edilir.

 Optik forma; TC numarasının, sınav grubunun doğru kodlanmasına ve imza bölümünün boş bırakılmamasına özen gösterilmelidir

Sınav esnasında gözetmenler dahil, kimseden yardım istenmemesi ve yardım edilmemesi konusu önemlidir. Toplu kopya işlemi yapılabilir

 Sınav soruları, genelde sınavdan sonraki bir-iki gün içerisinde EGM’nin sitesinde yayınlanır. Cevap anahtarları Merkezi Sınav Komisyonunun kararı doğrultusunda yayınlanmaz. Bu nedenle internet ortamında veya çeşitli yollarla edinilen dokümanlardaki cevap anahtarlarının tamamı gayri resmidir

Sınav sonuçları, sınav tarihinden yaklaşık iki hafta sonra internetten açıklanmaktadır. Açıklamanın genellikle sınavdan sonraki ikinci cuma günü ve mesai bitiminden sonraki saatlerde yapıldığı bilinmelidir.

 Sınav sonucuna ilişkin herhangi bir belge adaya veya belirttiği adrese gönderilmez. Sınav sonuçlarını adayların bizzat takip etmeleri gerekir.

Sınavı geçenlerin hazırlaması gereken belgeler, hangi formun nerede tanzim ettirilebileceği gibi hususlar kurs merkezlerinden öğrenilmelidir.

 Sınavda başarısız olan ve sınav hakkı devam eden adaylar, bir sonraki sınavdan yeterli zaman önce kurs merkezlerine sınav ücretini yatırdıklarına dair dekontu vermeyi ihmal etmemelidirler.

 Herhangi bir özel güvenlik kursuna kayıt yaptıran aday, tüm sınav haklarını aynı merkezden kullanmak zorundadır. Başka bir kursa veya şehre nakil yaptırılamaz, sınav merkezi değiştirilemez.

 Temel bölümde 60’ı geçip silahtan başarısız olan adaylar, kalan sınav haklarını silah için kullanabilirler. Sadece silahtan sınava girecek de olsalar yukarıda belirtilen miktarda sınav ücretini yatırmaları gerekir.

Temel bölümden geçip silahtan kalan adaylar, isterlerse silahsız sertifikalarını kurs merkezlerinden alıp silahsız kimlik için başvurabilir ve kalan haklarını silahlı için kullanabilirler.

 Sadece silahtan sınava girecek adayların 30 dakika süreli silah yazılı sınavına geç kalmamaları özellikle tavsiye edilir.

Silahsız kimliği olanların kimliklerini silahlıya çevirirken tekrar maliyeye harç yatırmaları gerekmez. Tam teşekküllü devlet hastanesinden heyet raporu almaları ve diğer belgeleri hazırlamaları yeterlidir.

 Adaylar ikamet kayıtlarının olduğu il dışında kurs – rapor alabilirler, vergi yatırabilirler. Ancak kimlik başvurusunun sadece ikamet kaydının bulunduğu ilden yapılması konusunda zorunluluk olduğu bilinmelidir.

Kimlik başvurusu esnasında parmak izi alındığından, onaylanmış kimlik de imza karşılığı teslim edileceğinden bu işlemlerin bizzat yapılmasının gerektiği bilinmelidir.

 Sınavlar dışındaki işlemler, merkezi idareler tarafından yürütüldüğü için her ilin kimlik onay süreci, o ilin iş yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Bu nedenle kimlik tesliminde yaklaşık onay süresinin öğrenilmesi tavsiye edilir.